Dorsz na parze w sosie kaparowym
Brzmi wykwintnie, smakuje cudnie, a przygotowanie jest proste i szybkie.
(dla 2 osób)
- 2 filety z dorsza
- 1/2 cytryny
- 1/2 słoiczka (małego) kaparów w occie winnym
- 100 ml śmietany 18% (u mnie "Łaciata")
- 2 łyżeczki masła
- pieprz świeżo mielony
- "Kucharek" uniwersalny lub sól
- koperek świeży lub mrożony
Przygotowanie:
Dorsza posyp pieprzem i "Kucharkiem".
Zagotuj wodę w naczyniu do gotowania na parze. Na sitku ułóż filety i gotuj pod przykryciem ok. 10-15 minut).
Na patelni rozpuść masło. Wrzuć koperek (nie musi być drobno siekany), kapary i wyciśnij sok z połowy cytryny. Po ok. 2 minutach odstaw patelnię, odczekaj chwilę, aż przestanie wrzeć i dodaj śmietanę ciągle wszystko mieszając, aby się nie zważyła! Przypraw pieprzem i delikatnie podgrzewaj do zgęstnienia sosu.
Ugotowaną rybę delikatnie układaj na talerzach. Polej sosem.
Podawaj z ulubionym dodatkiem. U nas tym razem kuskus i parowane marchewki, ale pieczone ziemniaki sprawdzają się tu równie dobrze.
1 komentarze
Wspaniały dorsz!
OdpowiedzUsuńI sos.
Świetne danie.
Dziękuję za odwiedziny i Twoją opinię :) Zapraszam ponownie!