Witam w mojej kuchni! Rozejrzyj się i wybierz coś pysznego ;)

Dorsz na parze w sosie kaparowym

Autorka 22:09 , , , , , , , , , ,

Brzmi wykwintnie, smakuje cudnie, a przygotowanie jest proste i szybkie.

Składniki:
(dla 2 osób)

  • 2 filety z dorsza
  • 1/2 cytryny
  • 1/2 słoiczka (małego) kaparów w occie winnym
  • 100 ml śmietany 18% (u mnie "Łaciata")
  • 2 łyżeczki masła
  • pieprz świeżo mielony
  • "Kucharek" uniwersalny lub sól
  • koperek świeży lub mrożony


Przygotowanie:

Dorsza posyp pieprzem i "Kucharkiem".

Zagotuj wodę w naczyniu do gotowania na parze. Na sitku ułóż filety i gotuj pod przykryciem ok. 10-15 minut).

Na patelni rozpuść masło. Wrzuć koperek (nie musi być drobno siekany), kapary i wyciśnij sok z połowy cytryny. Po ok. 2 minutach odstaw patelnię, odczekaj chwilę, aż przestanie wrzeć i dodaj śmietanę ciągle wszystko mieszając, aby się nie zważyła! Przypraw pieprzem i delikatnie podgrzewaj do zgęstnienia sosu.

Ugotowaną rybę delikatnie układaj na talerzach. Polej sosem.

Podawaj z ulubionym dodatkiem. U nas tym razem kuskus i parowane marchewki, ale pieczone ziemniaki sprawdzają się tu równie dobrze.

Smacznego!

Wypróbuj również:

1 komentarze

Dziękuję za odwiedziny i Twoją opinię :) Zapraszam ponownie!