PANCAKES
Składniki:
(dla 2 osób)
- 1,5 szkl. mąki
- 1 jajko
- 1 szkl. mleka
- 0,5 szkl. jogurtu naturalnego lub maślanki
- 0,25 szkl. cukru pudru
- szczypta soli
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 0,25 szkl. oleju
Przygotowanie:
W misce wymieszaj suche składniki (mąkę, cukier, sól, sodę, proszek do pieczenia).
W oddzielnej misce wymieszaj mokre składniki (jajko, mleko, jogurt, olej).
Połącz wszystkie składniki - wsyp suche do mokrych, cały czas mieszając aż do uzyskania jednolitej masy.
Rozgrzej małą patelnię z nieprzywierającą powłoką. Nalewaj porcjami ciasto i smaż na niewielkiej mocy palnika. Kiedy na całej powierzchni placka pojawią się pęcherzyki - to znak, żeby już obrócić go na drugą stronę.
Podawaj z ulubionymi dodatkami.
Smacznego!
5 komentarze
Przyznam, że też jeszcze nie robiłam, ale skoro te Twoje są tak piękne to i ja ten przepis wypróbuję :)
OdpowiedzUsuńpolecam, są łatwiejsze niż sądziłam, a jakie pyszne!
UsuńTeż robię podobne, są super:)
OdpowiedzUsuńbardzo dobre, jak już obcykałam optymalną temp do smażenia wyszły mniam
OdpowiedzUsuńNajlepiej smakują z syropem klonowym. Uwielbiam :)
OdpowiedzUsuńDziękuję za odwiedziny i Twoją opinię :) Zapraszam ponownie!