Witam w mojej kuchni! Rozejrzyj się i wybierz coś pysznego ;)

Szpinakowo - makaronowo!

Autorka 19:02 , , , , , , , ,


Wczorajsza potrawka makaronowa "chodziła" za nami cały wieczór. Bynajmniej nie dlatego, że była ciężkostrawna ;) Kolejny obiad w moim ulubionym stylu "czyszczenie lodówki" lub "COŚ z NICZEGO":

Składniki:

  • makaron typu kolanka (nada się każdy)
  • liście szpinaku (może być mrożony)
  • ser gouda (tarkowany)
  • słodka śmietana 18% (250 ml)
  • świeża bazylia
  • schab (0,5 kg)
  • masło
  • czosnek (2 wyciśnięte ząbki)
  • ulubione przyprawy

Przygotowanie:
Ugotuj makaron wg przepisu z opakowania.

Podgrzej piekarnik do 200 stopni.

Schab pokrój w cienkie plasterki, obsyp przyprawami i bardzo krótko (ok.3 min.) smaż na maśle z obu stron.

Szpinak podsmaż na masełku. Dodaj czosnek i odrobinę pieprzu, sól lub kucharek. Dodaj śmietanę i podgrzewaj aż zgęstnieje. Kiedy uzyskasz ładny sos, dodaj tarty ser w ilości jaką lubisz. Dodaj bazylię. Możesz też odpuścić ser, wtedy sos będzie nieco łagodniejszy. 

Do sosu szpinakowego dodaj usmażone plasterki schabu i ugotowany makaron. Wszystko delikatnie mieszaj i przełóż do naczynia żaroodpornego. 

Podgrzewaj około 5 minut. Możesz też zostawić do czasu podania w wyłączonym, ale ciepłym piekarniku. To nie jest klasyczna zapiekanka, która da się pokroić w piękne kawałki, ale potrawka. Podgrzanie ma służyć zgraniu smaków poszczególnych elementów i lekkiemu zarumienieniu sera :)

Nam, miłośnikom makaronu smakowało :)
Smacznego i Wam!

Wypróbuj również:

0 komentarze

Dziękuję za odwiedziny i Twoją opinię :) Zapraszam ponownie!