Nasz Snickers
Ten przepis jest z nami od lat. Kiedyś korzystałysmy z Mamą z miodu z dziadkowej pasieki, a Święta nie mogły się obejść bez NASZEGO snickersa. Ja wiem, że w snickersie to raczej orzeszki ziemne niż włoskie, ale u nas jest tak, dlatego to NASZ przepis i NASZE ulubione i tradycyjne już ciasto świąteczne.
SKŁADNIKI:
(na dużą, prostokątną blaszkę ok. 29x43 cm)
CIASTO:
- 0,5 kg (ok. 4 szkl.) mąki tortowej
- 200 g (1 szkl.) cukru
- 200 g masła w temperaturze pokojowej
- 2 łyżki miodu
- 2 łyżki mleka
- 2 jajka
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej
MASA ORZECHOWA:
- 250 orzechów włoskich łuskanych
- 100 g (0,5) cukru
- 120 g masła
- 2 łyżki miodu
KREM:
- 1,5 szkl. mleka
- 200 g (1 szkl.) cukru
- laska wanilii / opcjolanie: 2 op. cukru wanilinowego
- 1 łyżka mąki pszennej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 kostka masła
PRZYGOTOWANIE:
Ze składników na ciasto zagnieć jednolitą masę i podziel na dwie części.
Dużą blachę wyłóż papierem do pieczenia i wyłóż na niej ciasto - rozwałkuj, aby docierało do wszystkich krawędzi. Możesz rozłożyć ciasto palcami i wyrównać małym wałkiem już w formie, albo rozwałkuj je na papierze do pieczenia i wtedy przełóż do formy.
Jeśli dysponujesz dwiema blaszkami tej samej wielkości, możesz przygotować oba placki od razu, ale drugi upieczesz później, z masą orzechową. Jeśli nie - upiecz oba blaty oddzielnie.
Wstaw pierwszy z blatów do piekarnika rozgrzanego do około 180 - 200 stopni (zależnie od piekarnika) i piecz przez około 10 minut.
Przygotuj masę orzechową:

Przygotuj drugi blat ciasta i wyłóż na niego masę orzechową. Piecz przez około 15 minut.
Przygotuj krem do przełożenia blatów, używając składników podanych powyżej:
Odrobinę ponad pół szklanki mleka wymieszaj z mąką ziemniaczaną i pszenną. Resztę mleka, cukier i wanilię (lub cukier wanilinowy) rozgrzej na wolnym ogniu, mieszając. Dodaj mąki rozrobione w mleku i powoli zagotuj, uważając, żeby nie przypalić. Zdejmij masę z palnika, do gorącej dodaj masło i całość wymieszaj mikserem lub rózgą na gładki krem.
Krem wyłóż na pierwszy z upieczonych blatów ciasta, wyrównaj, odstaw do przestygnięcia. Na nim ułóż drugi blat z masą orzechową. Całość pozostaw do ostygnięcia i wstaw do lodówki, najlepiej na noc do schłodzenia.
Smacznego!
3 komentarze
Uwielbiam! Słodkie jak diabli, ale przynajmniej potem nie ma się ochoty na słodycze :D
OdpowiedzUsuńhttp://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/
Super się prezentuje ten snikers 😄
OdpowiedzUsuńU mnie też zagości na stole!
OdpowiedzUsuńDziękuję za odwiedziny i Twoją opinię :) Zapraszam ponownie!