Witam w mojej kuchni! Rozejrzyj się i wybierz coś pysznego ;)

Pstrąg pieczony pod solną pierzynką

Autorka 23:28 , , , , , , ,

Przepis, na którego podstawie powstało to danie początkowo bardzo mnie zaintrygował. Postanowiłam wypróbować i przyznam, że widzę sporo zalet pieczenia ryby w soli. Przede wszystkim nadaje się na danie typu "last minute", bo ryby nie trzeba wcześniej marynować, aby zyskała wyraźny smak. 
Przepis oryginalny pochodzi z książki "Ryby są super", którą zaczynam uwielbiać :)
Myślę, że poza zwyczajnym-niezwyczajnym obiadem w tygodniu tak podany pstrąg z powodzeniem nada się na obiad również świąteczny. Jego atutem jest to, że ryba właściwie sama się przyrządza i nie wymaga zbyt długiego i uważnego "tańczenia" wokół niej.
Ja dodałam mniej soli niż w oryginale i mniej białka, ale ilość była wystarczająca. Użyłam własnej kompozycji ziół i przypraw.

SKŁADNIKI:
(na 2 pstrągi - 2 lub 4 porcje -zależnie od wielkości ryby)


  • 0,5 kg soli
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 1 łyżeczka ziaren kolendry
  • 3 łyżki wody
  • 3 białka jaj (rozm. "L")
  • 2 pstrągi patroszone
  • 1 cytryna
  • 2 ząbki czosnku
  • oliwa z oliwek
  • pieprz świeżo mielony lub cytrynowy
BĘDZIESZ POTRZEBOWAĆ:
  • moździerza
  • ręcznika papierowy
  • blaszki do pieczenia
  • papieru do pieczenia
  • trzepaczki
  • miski
PRZYGOTOWANIE:
Rozgrzej piekarnik do 200 stopni C (termoobieg). 
Lekko ubij białka.

Zioła rozetrzyj w moździerzu. Większość przesyp do miski, zostawiając odrobinę do przyprawienia cytryny. Dodaj sól i wymieszaj. Dodaj wodę i mieszaj delikatnie aż sól zacznie się zbrylać. Dodaj białka i mieszaj do ujednolicenia masy.
Pokrój cytrynę w półplasterki. Pokrój czosnek w plasterki. Wymieszaj cytrynę z czosnkiem i pozostałą odrobiną ziół. Dodaj oliwę z oliwek i pieprz.

Ryby umyj i osusz papierowym ręcznikiem do momentu aż kolejny kawałek ręcznika będzie czysty i w miarę suchy. Usuń skrzela i oczy (lub odetnij całą głowę ryby). 

Pstrąga faszeruj przygotowanymi kawałkami cytryny. 

Blaszkę do pieczenia wyłóż papierem na całej powierzchni. Na nim wyłóż centymetrową warstwę masy solnej o długości odpowiadającej długości ryby. 
Na masę wyłóż pstrągi i dokładnie przykryj drugą warstwą masy solnej. 
Wstaw blaszkę do piekarnika i piecz w 200-stopniach przez 35 - 40 minut. Większe ryby (powyżej 350 gramów) piecz przez 40 minut.

Po wyjęciu z piekarnika odłam skorupkę masy solnej (nie nadaje się ona do jedzenia). 

Podawaj z warzywami i ulubionym sosem. Polecam sosy do ryby: musztardowo - cytrynowy, cytrynowy łagodny, kaparowy.

Smacznego!



Wypróbuj również:

0 komentarze

Dziękuję za odwiedziny i Twoją opinię :) Zapraszam ponownie!