Pstrąg pieczony pod solną pierzynką
Przepis, na którego podstawie powstało to danie początkowo bardzo mnie zaintrygował. Postanowiłam wypróbować i przyznam, że widzę sporo zalet pieczenia ryby w soli. Przede wszystkim nadaje się na danie typu "last minute", bo ryby nie trzeba wcześniej marynować, aby zyskała wyraźny smak.
Przepis oryginalny pochodzi z książki "Ryby są super", którą zaczynam uwielbiać :)
Myślę, że poza zwyczajnym-niezwyczajnym obiadem w tygodniu tak podany pstrąg z powodzeniem nada się na obiad również świąteczny. Jego atutem jest to, że ryba właściwie sama się przyrządza i nie wymaga zbyt długiego i uważnego "tańczenia" wokół niej.
Ja dodałam mniej soli niż w oryginale i mniej białka, ale ilość była wystarczająca. Użyłam własnej kompozycji ziół i przypraw.
SKŁADNIKI:
(na 2 pstrągi - 2 lub 4 porcje -zależnie od wielkości ryby)
- 0,5 kg soli
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 1 łyżeczka ziaren kolendry
- 3 łyżki wody
- 3 białka jaj (rozm. "L")
- 2 pstrągi patroszone
- 1 cytryna
- 2 ząbki czosnku
- oliwa z oliwek
- pieprz świeżo mielony lub cytrynowy
BĘDZIESZ POTRZEBOWAĆ:
- moździerza
- ręcznika papierowy
- blaszki do pieczenia
- papieru do pieczenia
- trzepaczki
- miski
PRZYGOTOWANIE:
Rozgrzej piekarnik do 200 stopni C (termoobieg).
Lekko ubij białka.
Zioła rozetrzyj w moździerzu. Większość przesyp do miski, zostawiając odrobinę do przyprawienia cytryny. Dodaj sól i wymieszaj. Dodaj wodę i mieszaj delikatnie aż sól zacznie się zbrylać. Dodaj białka i mieszaj do ujednolicenia masy.
Pokrój cytrynę w półplasterki. Pokrój czosnek w plasterki. Wymieszaj cytrynę z czosnkiem i pozostałą odrobiną ziół. Dodaj oliwę z oliwek i pieprz.
Ryby umyj i osusz papierowym ręcznikiem do momentu aż kolejny kawałek ręcznika będzie czysty i w miarę suchy. Usuń skrzela i oczy (lub odetnij całą głowę ryby).
Blaszkę do pieczenia wyłóż papierem na całej powierzchni. Na nim wyłóż centymetrową warstwę masy solnej o długości odpowiadającej długości ryby.
Na masę wyłóż pstrągi i dokładnie przykryj drugą warstwą masy solnej.
Wstaw blaszkę do piekarnika i piecz w 200-stopniach przez 35 - 40 minut. Większe ryby (powyżej 350 gramów) piecz przez 40 minut.
Po wyjęciu z piekarnika odłam skorupkę masy solnej (nie nadaje się ona do jedzenia).
Podawaj z warzywami i ulubionym sosem. Polecam sosy do ryby: musztardowo - cytrynowy, cytrynowy łagodny, kaparowy.
Smacznego!
0 komentarze
Dziękuję za odwiedziny i Twoją opinię :) Zapraszam ponownie!