Delikatny dorsz pieczony z pomidorami

Szybki sposób na zdrową i smaczną rybkę :)
Oczywiście, klasyfikuję jako danie typu "przegląd lodówki".

Składniki:
  • duży filet bez skóry z dorsza
  • 1 pomidor
  • ok. 10 g sera żółtego
  • oliwa z oliwek
  • pieprz cytrynowy
  • przyprawa do ryb (u mnie Prymat)
  • bazylia
Przygotowanie:
Filet oczyść, osusz papierowym ręcznikiem i posyp przyprawami (świeżą bazylię możesz dodać w całych liściach). Polej oliwą z oliwek i odstaw na około godzinę do lodówki.

Rozgrzej piekarnik do 150 stopni (termoobieg).

Rybę przełóż do naczynia żaroodpornego razem z pozostałością oliwy.
Pomidora ponakłuwaj nożykiem i sparz wrzątkiem. Zdejmij skórkę i pokrój w plastry. 
Plastry układaj na filet. 
Zetrzyj na tarce z dużymi otworami ser żółty i posyp nim rybę.

Całość zapiekaj przez około 20 minut.

Rybę podawaj z bagietką, pieczonymi ziemniakami, ryżem, kaszami (lub czymkolwiek innym, co lubisz :) )

Smacznego!

1 komentarz:

Dziękuję za odwiedziny i Twoją opinię :) Zapraszam ponownie!