
Składniki:
- 180 g półsłodkiej czekolady
- 2 łyżki syropu lub likieru pomarańczowego
- 3 łyżki masła
- 4 łyżki cukru pudru
- 100 g mielonych migdałów
Przygotowanie:
Pokruszoną czekoladę wymieszaj z syropem i podgrzewaj w kąpieli wodnej (wstaw w miseczce do garnka z wrzątkiem). Mieszaj do momentu połączenia składników.
Dodaj masło i mieszaj aż całkowicie się rozpuści. Wsyp cukier puder i 2/3 migdałów. Odstaw miskę z kąpieli wodnej i wymieszaj łyżką.
Odstaw do ostudzenia.
Uformuj kulki, obsyp je w reszcie migdałów i wkładaj do papilotek.
Odstaw do lodówki do całkowitego ostudzenia.
Smacznego!
Uwielbiam takie mocno czekoladowe słodkości bo jestem prawdziwą czekoladoholiczką. Moim ulubionym ciastem jest brownie, właśnie ze względu na głęboko czekoladowy smak, jak w Twoich truflach:) Co prawda długo trwało zanim upiekłam brownie idealne. Udało mi się to dopiero jak skorzystałam z porad na https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/porady/desery-i-przekaski/jak-upiec-idealne-brownie/ Polecam wszystkim, którym to ciasto sprawia problemy.
OdpowiedzUsuń