Placuszki jogurtowe z jagodami

Duuuża ilośc placuszków na śniadanie. Oczywiście nie wszystko tylko dla mnie ;)

Składniki:
  • 1,5 szkl. mąki
  • 1 jajko
  • 1 szkl. mleka
  • 0,5 szkl. jogurtu naturalnego lub maślanki
  • 0,25 szkl. cukru
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 0,25 szkl. oleju
  • garść jagód
Przygotowanie:
W jednej misce wymieszaj suche składniki (mąkę, cukier, sodę, proszek do pieczenia).
W oddzielnej misce wymieszaj pozostałe składniki (jajko, mleko, jogurt, olej).
Połącz składniki - wsypuj powoli suche do mokrych, cały czas mieszając aż do uzyskania jednolitej masy. Dodaj jagody u wymieszaj delikatnie.
Rozgrzej małą patelnię z nieprzywierającą powłoką. Zmniejsz moc na średnią. Nakładaj ciasto łyżką  smaż. Przewróć na drugą stronę w momencie, kiedy na wierzchu zaczną pojawiać się bąbelki.

Podawaj z jogurtem lub śmietanką.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i Twoją opinię :) Zapraszam ponownie!