Penne z kurkami w sosie śmietanowym

Klasycznie.
W tym konkretnym daniu użyłam wcześniej obgotowanych grzybów, dlatego czas duszenia, jaki podaję jest krótki. W przypadku użycia surowych grzybów, przed dodaniem śmietany grzyby należy dusić 10 minut, a później jeszcze około 15 ze śmietaną.

Składniki:
  • makaron penne
  • 200 ml śmietany 18%
  • 300 g kurek
  • 1 cebula
  • 3 łyżki masła
  • sól
  • pieprz
  • koperek
Przygotowanie:
Ugotuj makaron.

Cebulę pokrój w kostkę.

Na rozgrzanej patelni rozpuść masło i zeszklij na nim cebulkę. Dodaj grzyby (jeśli używasz surowych, przeczytaj nagłówek tego posta) i przypraw solą i pieprzem. Po 5 minutach zalej całość śmietanką i dodaj koper. Podgrzewaj do zgęstnienia.

Całość możesz przed podaniem wymieszać z makaronem i serem żółtym, albo polać sosem makaron.

Smacznego!



3 komentarze:

  1. wspaniała opcja makaronowa :) pycha!

    OdpowiedzUsuń
  2. O, jak smacznie. :) Uwielbiam połączenie grzybów i makaronu.

    OdpowiedzUsuń
  3. Super, z chęcią bym zjadła ;) Zapraszam do mnie, jeśli masz ochotę.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i Twoją opinię :) Zapraszam ponownie!