Naleśniki ze schabem

Typowy przepis na obiad typu "przegląd lodówki". Użyłam tu pozostałości z wczorajszego obiadu - pieczonego schabu w pikantnej marynacie. Poza tym uzupełniłam ostatkami składników, które zostały jeszcze w lodówce przed wielkimi zakupami zapasów ;)


Składniki:
(dla 2 osób)
  • 1 duże jajko
  • woda gazowana
  • mleko (około szklanki)
  • mąka
  • szczypta soli
  • ok. 50 g pieczonego schabu
  • 1/2 dużego pomidora
  • 4 pieczarki
  • 1 mała cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • masło do smażenia
Przygotowanie:

Przygotuj naleśniki wg przepisu: cienkie ciasto naleśnikowe.

Rozgrzej patelnię i rozpuść masło. Cebulę pokrój w kostkę i smaż na maśle. Wyciśnij lub pokrój w kosteczkę ząbek czosnku i dodaj do smażenia. Uważaj, aby nie przyrumienić za mocno! 
Pieczarki pokrój w kostkę i dodaj do smażenia. 
Schab pokrój w cienkie plastry i dodaj do smażenia.

Farsz wykładaj na jeden placek, dodaj plastry pomidora i świeżą bazylię. Przykryj drugim plackiem.

Polecam podawać z sosem czosnkowym lub tzatziki.

Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i Twoją opinię :) Zapraszam ponownie!