Ananas pieczony w syropie waniliowo - rumowym


Tytuł mówi sam za siebie :) PYCHA! nie ma co się rozpisywać nad tym JAK pyszny to deser. Trzeba zrobić, zjeść i mieć własne zdanie. A, że robi się łatwo:

Składniki:
  • świeży ananas
  • pół szklanki cukru
  • 25 ml rumu
  • szklanka wody
  • wanilia, ewentualnie cukier wanilinowy
Przygotowanie:
Piekarnik nagrzej do 180 st.

Ananasa obierz, nacinając brzegi.

W rondelku / małym garnuszku podgrzej wodę z cukrem i wanilią/waniliną. Po rozpuszczeniu cukru, odstaw garnek z palnika i dodaj rumu.

Ananasa umieść w dość płytkim naczyniu żaroodpornym i polej przygotowanym syropem.
Wstaw do piekarnika, który ustaw najlepiej na tryb grillowania od góry.

Co 10 minut polewaj ananasa syropem, upewniając się, że nie wysycha.
Piecz 40-50 minut.

Po wyjęciu pokrój na grube plastry. Świetnie komponuje się podany z bitą śmietaną lub lodami waniliowymi.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i Twoją opinię :) Zapraszam ponownie!