Aromatyczne pierogi z kurczakiem

Składniki:
  • ok. 1 szkl. mąki pełnoziarnistej
  • ok. 0,5 szkl. ciepłej wody
  • szczypta soli
  • ok. 200 g filetu z piersi kurczaka
  • 1 pomidor
  • 1/4 papryki
  • ząbek czosnku
  • przyprawa "kucharek"

Przygotowanie:
Do miseczki wsyp mąkę, dolej wodę i dosyp sól. Wszystko mieszaj ręką. Jeśli mimo mieszania, ciasto nadal jest mocno lejące, dodaj jeszcze odrobinę mąki. Mieszaj i dodaj ostrożnie, niewielkie ilości mąki do momentu aż ciasto przestanie się mocno przelewać przez palce, ale mimo wszystko pozostanie delikatne. Odstaw do lodówki na 30 minut i zabierz się za przygotowanie farszu.

Pomidora ponakłuwaj lekko w kilku miejscach i sparz. Zdejmij skórkę i wrzuć do miseczki blendera.
Mięso pokrój w mniejsze kawałki i dorzuć do blendera.
Dodaj paprykę i czosnek.
Dodaj przyprawy i miksuj wszystko razem do uzyskania jednolitej masy.

Ciasto na pierogi rozwałkuj niezbyt cienko i wykrawaj przy pomocy szklanki lub foremki. Krążki wypełnij farszem i zlepiaj krawędzie.

Pierogi gotuj we wrzącej, osolonej wodzie z dodatkiem oliwy około 5 minut. 

Smacznego!

2 komentarze:

  1. Jakie pyszniutkie i takie delikatne są z kuraka.
    Ja dziś robię z kapustą i grzybami, już na świeta i zamrażam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Farsz bardzo fajny, skorzystam na pewno z pomysłu:-)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i Twoją opinię :) Zapraszam ponownie!