Rybne risotto
Do tego improwizowanego dania użyłam składników, które pozostały mi z przygotowania ogromnej uczty-sushi na kolację wcześniejszego wieczoru. Pozostały skrawki filetów świeżych ryb, ugotowany ryż i świeże warzywka. Z tych "resztek" przygotowałam pyszne, wyraziste w smaku śniadanko.
(dla 2 osób)
- ok. 100 g kleistego ryżu (ja wykorzystałam ugotowany ryż do sushi)
- 2 płatki filetu z łososia
- 2 płatki filetu z halibuta
- 3 plasterki tuńczyka wędzonego
- pęczek szczypiorku
- sos sojowy (do sushi)
- 1/4 ogórka szklarniowego
- 1/4 papryki czerwonej
- kiełki z brokuła
Przygotowanie:
Rybę pokrój w kostkę i smaż na odrobinie oleju. Skrop sosem sojowym.
Ugotowany ryż (jeśli masz surowy ryż do sushi przygotuj go wg przepisu: TUTAJ) dodaj do ryby, wymieszaj i podgrzewaj razem.
Całość wyłóż na talerze i posyp świeżym szczypiorkiem. Dodaj pokrojone w paski świeże kiełki i warzywa: paprykę, ogórek.
Podawaj ciepłe.
Smacznego!
0 komentarze
Dziękuję za odwiedziny i Twoją opinię :) Zapraszam ponownie!