Omlet hiszpański z szynką i pieczarką

Dziś na śniadanie polecam omlet. Ja skusiłam się na ten typu hiszpańskiego - czyli wszystkie składniki wymieszane razem jeszcze przed usmażeniem.

Składniki:
  • 2 jajka
  • plaster szynki
  • 1 pieczarka
  • masło do smażenia
  • ser żółty do posypania
  • sól i pieprz

Przygotowanie:
Jajka roztrzep w miseczce, dodaj przyprawy.
Szynkę pokrój w paseczki, a pieczarki w niewielkie plasterki. Dodaj do jajek. Wymieszaj.

Rozgrzej patelnię i rozpuść masło. Na patelnię wylej zawartość miseczki i smaż na wolnym ogniu. Jak tylko brzegi zaczną się zarumieniać, przechyl patelnię i łopatką odsuwać krawędzie omletu, aby spłynęło i podgrzało się nie ścięte jajko z wierzchu. Ja wybieram tą metodę. Możesz zamiast tego obrócić omlet na drugą stronę, albo na drugą, również rozgrzaną patelnię. 

Omlet wyłóż na talerz i posyp serem.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i Twoją opinię :) Zapraszam ponownie!