Przyznam, że kiedy po raz pierwszy go spróbowałam i nie zostałam poinformowana z czego jest ten dżem, nie zgadłabym, że właśnie z cukinii. Pierwsze moje skojarzenie: pomarańcze, ale aromat nie do końca ten, kolejne: byłam w kropce :) Aromat nie pozwalał mi trzeźwo przewidzieć co jest bazą tego dżemu. A to proszę, taka niespodzianka :)
Polecam. Przepis i dżemik dostałam od Mamy.

- 2 kg cukinii
- 80 dag cukru
- 2 cytryny
- 1 pomarańcza
- żelfix
Przygotowanie:
Umyj i obierz cukinię. Pozbaw ją nasion i pokrój w grubą kostkę.
Zasyp cukrem i odstaw na 5-6 godzin.
Wyszoruj cytrusy w gorącej wodzie i osusz.
Cukinię smaż w rondelku na niewielkim ogniu cały czas mieszając. Pod koniec zetrzyj skórkę z cytryny i dodaj do cukinii, następnie dodaj sok z obu cytryn. Pomarańczę pokrój na drobne kawałki i dodaj do reszty. Wymieszaj.
Gorący dżem nakładaj do wyparzonych słoików i pasteryzuj przez 15-20 minut.
Smacznego!
bardzo mnie ciekawi
OdpowiedzUsuńuwielbiam go!
OdpowiedzUsuńPycha :)
OdpowiedzUsuńprzepis wypróbowany! cos mi się wydaje, że zagości na stałe w kuchni w sezonach cukiniowych :)
OdpowiedzUsuńDżem może być smaczny , mam tylko pytanie w którym momencie dodać żelfix ?
OdpowiedzUsuń